Frangula alnus – Közönséges kutyabenge

900 Ft

A közönséges kutyabenge csaknem egész Európa területén őshonos. Tövistelen, 1-3 méter magas, lazán ágas cserje vagy bokorfa, sima kéreggel, csaknem vízszintesen elálló és ritkásan leveles ágakkal, melyek könnyen törnek. A kéreg fiatal korban zöld, később szürkésbarna. A levelek szórt állásúak, széles elliptikusak vagy fordított tojás alakúak. A növény virágai magányosak vagy csomókba tömörülnek. Hímnős virágait rovarok porozzák be. Május–július között nyílik. Szabadgyökeres.

25 készleten

Kategória:

Leírás

Frangula alnus

A közönséges kutyabenge csaknem egész Európa területén őshonos.

Tövistelen, 1-3 méter magas, lazán ágas cserje vagy bokorfa, sima kéreggel, csaknem vízszintesen elálló és ritkásan leveles ágakkal, melyek könnyen törnek.

A kéreg fiatal korban zöld, később szürkésbarna, hosszú, keresztben álló szürkésfehér paraszemölcsökkel. A levelek szórt állásúak, széles elliptikusak vagy fordított tojás alakúak.

Napfényes lomberdőkben, nyirkos cserjésekben, folyóvizek mellett, lápokon fordul elő, a sík vidékektől a középhegységekig, nyirkos, mészben szegény vályogtalajokon.

A növény virágai magányosak vagy csomókba tömörülnek. Hímnős virágait rovarok porozzák be. Május–július között nyílik.

Kérge tea vagy kivonat formájában használható. ( A friss kéreg MÉRGEZŐ! hatású, csak egy évi szárítás, vagy hőkezelés után szabad felhasználni. )

Szabadgyökeres.

 

További információk

Tömeg 1 kg